Ciekawostki, Zdrowie

Co jest zdrowsze – cukier czy słodzik?

Wiele osób zadaje sobie pytani czym lepiej słodzić napoje, cukrem czy słodzikiem? Mogłoby się wydawać, że istnieje wiele sprzecznych opinii na ten temat, w tym zdecydowanie przeważają pozytywne opinie na temat słodzików. Jaka jest jednak prawda i czym powinno się słodzić, żeby nie miało to negatywnych skutków dla naszego zdrowia?

Cukier

Ciężko jest rezygnować z cukru, gdy ten otacza nas praktycznie z każdej strony. Liczne słodycze, a także tradycyjny cukier biały dostępny w każdym sklepie po niskiej cenie, dodatkowo można go spotkać w wielu innych produktach, jak owoce i ich przetwory. Przywykliśmy do jego stosowania, ale czy jest on zdrowy dla naszego organizmu? Cukier używany w dużych ilościach jest niewątpliwie szkodliwy dla zdrowia i nie tylko, ponieważ powoduje on odkładanie się tkanki tłuszczowej i tym samym jest odpowiedzialny za tycie.

Powoduje również masę innych przypadłości, jak chociażby nadciśnienie, choroby serca, a także może doprowadzić do cukrzycy. Warto więc ograniczyć jego spożywanie, przynajmniej do minimum, albo spróbować całkiem z niego zrezygnować. Obecnie na rynku są dostępne zamienniki w postaci słodzików, będące produktami syntetycznymi. Dostępne są również inne zamienniki naturalne (np. cukier trzcinowy, stewia, cukier palowy), często jednak po znacznie wyższej cenie.

Rozsypany cukier brązowy i biały

Słodzik

Słodzik może się wydawać dobrą alternatywą, trzeba jednak pamiętać, że został on stworzony głównie przez wzgląd na tych, którzy cukru w innej postaci spożywać nie mogą. Najczęściej są to osoby chore na cukrzycę, jak również te z nadwagą, bo jak wiadomo, cukier odpowiada za przybieranie na wadze. Cechą charakterystyczną słodzika jest niewielka ilość kalorii bądź ich brak oraz to, że jest bardzo słodki, słodszy niż zwykły cukier, a także nie powoduje próchnicy. Pozwala również na kontrolowanie swojej wagi, przez zmniejszenie kaloryczności posiłków.

Czy jednak spożywanie słodzika jest rzeczywiście o wiele lepsze od spożywania zwykłego białego cukru? Z pewnością tak – jest zdrowszy, jednak trzeba pamiętać, że jak wszystko, również i słodzenie słodzikiem może posiadać negatywne skutki. Na rynku są dostępne różne rodzaje słodzików, które mogą wywoływać różne dolegliwości, jeżeli będzie się je stosować w dużych ilościach, ich bo co za dużo, to nie zdrowo i nawet pozornie bezpieczny środek może zaszkodzić, jeżeli będzie się go stosować bez umiaru. Należy więc uważać, jak ze wszystkim.

Cukier czy słodzik – co wybrać?

Jeżeli chcemy i lubimy słodzić cukrem można to robić, podobnie ze słodzikiem, oczywiście jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, wszystko jednak z umiarem. Słodzik z pewnością jest zdrowszy od cukru i tu nie ma żadnych wątpliwości, a obecnie dostępne słodziki są dokładnie sprawdzane zanim trafią do sklepów. Warto też sięgać po naturalne zamienniki, a najlepiej zdecydowanie się ograniczyć z cukrem albo nie słodzić w ogóle. Jeżeli jednak bez słodkiego nie możemy się obejść – alternatyw jest wiele.

9 lutego 2016

1 komentarz do “Co jest zdrowsze – cukier czy słodzik?”

  1. Ja staram się unikać zarówno cukru jak i słodzika, jedno i drugie nie jest zbyt zdrowe, choć no z umiarem to raczej nie zaszkodzi nikomu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.