Wiele osób zadaje sobie pytani czym lepiej słodzić napoje, cukrem czy słodzikiem? Mogłoby się wydawać, że istnieje wiele sprzecznych opinii na ten temat, w tym zdecydowanie przeważają pozytywne opinie na temat słodzików. Jaka jest jednak prawda i czym powinno się słodzić, żeby nie miało to negatywnych skutków dla naszego zdrowia?
Cukier
Ciężko jest rezygnować z cukru, gdy ten otacza nas praktycznie z każdej strony. Liczne słodycze, a także tradycyjny cukier biały dostępny w każdym sklepie po niskiej cenie, dodatkowo można go spotkać w wielu innych produktach, jak owoce i ich przetwory. Przywykliśmy do jego stosowania, ale czy jest on zdrowy dla naszego organizmu? Cukier używany w dużych ilościach jest niewątpliwie szkodliwy dla zdrowia i nie tylko, ponieważ powoduje on odkładanie się tkanki tłuszczowej i tym samym jest odpowiedzialny za tycie.
Powoduje również masę innych przypadłości, jak chociażby nadciśnienie, choroby serca, a także może doprowadzić do cukrzycy. Warto więc ograniczyć jego spożywanie, przynajmniej do minimum, albo spróbować całkiem z niego zrezygnować. Obecnie na rynku są dostępne zamienniki w postaci słodzików, będące produktami syntetycznymi. Dostępne są również inne zamienniki naturalne (np. cukier trzcinowy, stewia, cukier palowy), często jednak po znacznie wyższej cenie.
Słodzik
Słodzik może się wydawać dobrą alternatywą, trzeba jednak pamiętać, że został on stworzony głównie przez wzgląd na tych, którzy cukru w innej postaci spożywać nie mogą. Najczęściej są to osoby chore na cukrzycę, jak również te z nadwagą, bo jak wiadomo, cukier odpowiada za przybieranie na wadze. Cechą charakterystyczną słodzika jest niewielka ilość kalorii bądź ich brak oraz to, że jest bardzo słodki, słodszy niż zwykły cukier, a także nie powoduje próchnicy. Pozwala również na kontrolowanie swojej wagi, przez zmniejszenie kaloryczności posiłków.
Czy jednak spożywanie słodzika jest rzeczywiście o wiele lepsze od spożywania zwykłego białego cukru? Z pewnością tak – jest zdrowszy, jednak trzeba pamiętać, że jak wszystko, również i słodzenie słodzikiem może posiadać negatywne skutki. Na rynku są dostępne różne rodzaje słodzików, które mogą wywoływać różne dolegliwości, jeżeli będzie się je stosować w dużych ilościach, ich bo co za dużo, to nie zdrowo i nawet pozornie bezpieczny środek może zaszkodzić, jeżeli będzie się go stosować bez umiaru. Należy więc uważać, jak ze wszystkim.
Cukier czy słodzik – co wybrać?
Jeżeli chcemy i lubimy słodzić cukrem można to robić, podobnie ze słodzikiem, oczywiście jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, wszystko jednak z umiarem. Słodzik z pewnością jest zdrowszy od cukru i tu nie ma żadnych wątpliwości, a obecnie dostępne słodziki są dokładnie sprawdzane zanim trafią do sklepów. Warto też sięgać po naturalne zamienniki, a najlepiej zdecydowanie się ograniczyć z cukrem albo nie słodzić w ogóle. Jeżeli jednak bez słodkiego nie możemy się obejść – alternatyw jest wiele.
Ja staram się unikać zarówno cukru jak i słodzika, jedno i drugie nie jest zbyt zdrowe, choć no z umiarem to raczej nie zaszkodzi nikomu.