Zdrowie

Jak obierać mango, skąd pochodzi owoc mango?

Soczysty, pyszny o charakterystycznym smaku. Tak pokrótce można określić ten owoc, który działa na zmysły i ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie oraz urodę. Niestety ze względu na dużą pestkę oraz grubą skórę jego obieranie sprawia nieco trudności. Jednak z pomocą pewnych trików można sobie z tym łatwo poradzić. W poniższym artykule prezentujemy kilka sposobów na obieranie mango oraz przybliżamy jego szersze właściwości.

Jak obierać mango?

Mango jest gotowe do spożycia w różnych stadiach dojrzałości, nawet wtedy, gdy miąższ jeszcze jest zielony. To idealna opcja do sałatek czy jako zwykła przekąska. Zielone mango najlepiej obierać nożem, ponieważ w tym stadium, skóra nadal mocno przywiera do miąższu. W przypadku chęci spożycia w pełni dojrzałego owocu mango najwięcej trudności przysparza jego porcjowanie ze względu na dość dużą i charakterystyczną pestkę.

Mango można obrać na trzy sposoby, mianowicie:

  • Obieramy skórkę jeden plasterek po drugim, a następnie odkrawamy z niego małe kawałki. Ta metoda jest jednak trochę brudząca, ponieważ obrany miąższ ślizga się w dłoniach i kapie z niego sok. Dlatego warto mieć pod ręką miseczkę albo spodeczek.
  • Nieobrany owoc kroimy wzdłuż, a następnie obieramy ze skóry pojedyncze kawałki. Tę metodę stosujemy, gdy mango nie jest jeszcze dostatecznie dojrzałe. Po obraniu podłużne kawałki można pokroić w kostkę i dodać do sałatki.
  • Najpopularniejszym sposobem jest obieranie mango w tzw. szachownicę, czyli poprzez wywinięcie połówki na drugą stronę tak, aby powstał jeżyk. Za pomocą małego nożyka nacinamy miąższ w paski, a potem jeszcze raz, ale w poprzek. Nacinać należy z wyczuciem, żeby nie przeciąż skórki. Ponacinane mango wywijamy na drugą stronę, a kawałki owocu zdejmujemy nożem lub łyżką.

Owoce mango z nożem

 

Skąd pochodzi mango?

Krajem pochodzenia tego owocu są Indie, gdzie nazywany jest owocem bogów. Panuje tam przekonanie, że jego właściwości mogą uleczyć nawet najbardziej chorych, cierpiących i wyczerpanych pacjentów. Trudno nie zgodzić się z tym twierdzeniem, skoro mango to owoc rekonwalescenta, o właściwościach odżywczych, orzeźwiających i regenerującym siły. Zawiera mnóstwo polifenoli, które neutralizują wolne rodniki oraz wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Działa również przeciwzapalnie, a nawet zmniejsza ryzyko występowania nowotworów. Jest źródłem witaminy A, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i skutecznie zwalcza infekcje. Mango to również przyjaciel dla naszego układu trawiennego, gdyż zawiera grupę enzymów, które rozkładają złożone węglowodany na glukozę i maltozę, które organizm lepiej wchłania. Rozwiązuje także takie problemy jak biegunka czy zaparcia ze względu na zawartość wody i błonnika pokarmowego.

Mango poprawia również kondycję skóry i włosów, pomagając utrzymać je nawilżone i zdrowe. Wysoka zawartość witaminy C wspomaga produkcję kolagenu, który nadaje skórze elastyczności i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

10 września 2020

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *