Czarna sypana, espresso, czy cappuccino? Masz tyle rodzajów kawy do wyboru, że możesz rozkoszować się jej smakiem na wiele sposobów. Podpowiadamy, jak zaparzać dany rodzaj kawy, by zawsze Ci smakowała.
• Mała czarna, czyli klasyczna kawa sypana
• Wyraziste w smaku espresso
• Włoska finezja, czyli kawa cappuccino
• Mleczna radość, czyli Caffe Latte
• Frapująca kawa z pianką, czyli greckie Caffe Frapp
• Z azjatycką mocą, czyli kawa po turecku
Mała czarna, czyli klasyczna kawa sypana
Wbrew pozorom wybór czarnej kawy na półkach sklepowych jest tak ogromny,że możesz się w nim pogubić. Klasyczną kawę sypaną mieloną najlepiej przygotujesz jeśli wsypiesz ją do filiżanki i zalejesz wrzątkiem. Dla baristów najlepszym sposobem zaparzania kawy będzie przygotowanie jej w ciśnieniowym ekspresie. Możesz także taką kawę zaparzać z pomocą filtra (chemex) -dzięki tej metodzie uzyskasz delikatny, herbaciany smak kawy. Najlepiej wypij ją bez cukru i mleka.
Wyraziste w smaku espresso
Jak sama nazwa wskazuje espresso jest kawą, którą możesz przygotować błyskawicznie dzięki szybkiemu przepływowi wody przez zmielone ziarna. Espresso ma jednak swoje zasady zaparzania, dzięki którym jego smak jest bogaty i wytwarza się na nim pianka. Ten rodzaj kawy serwuj się w filiżankach o pojemności ok. 70 ml i przyrządzaj ją z około 7 gram świeżo zmielonej kawy. Pamiętaj, żeby zalewać ją wodą o temperaturze 88-92 stopni, wtedy uzyskasz jej najlepszy smak.
Włoska finezja, czyli kawa cappuccino
Historia tej kawy jest bardzo długa (pochodzi od nazwy habitów kapucynów), pierwsza maszyna do jej wytwarzania została wynaleziona przez Włocha Luigi Bezera w 1901 roku. Kawa ta- a właściwie napój kawowy- jest bratem espresso. Do jej zaparzenia użyj się 100 ml mleka, które należy należy spienić i wlać do kawy (espresso). Powstała na powierzchni cappuccino pianka na pewno ucieszy Twoje podniebienie.
Mleczna radość, czyli Caffe Latte
Caffe Latte jest również kawą pochodzącą z Włoch i siostrą cappuccino. Jej sposób zaparzania jest bardzo podobny do zaparzania cappuccino, z tą różnicą, że dodaje się do niej 200 ml. mleka. Włosi bardzo często piją tę kawę do śniadania,więc jeśli lubisz tradycyjne cappuccino, Twój poranny rytuał może się wzbogacić o Caffe Latte.
Frapująca kawa z pianką, czyli greckie Caffe Frappe
Jest to kawa podawana bardzo często na zimno, w Grecji zaparza się ją w specjalnie do tego przeznaczonych maszynach. Do jej wykonania potrzebować będziesz shakera. Do shakera wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 3 łyżeczki cukru, zalej wodą z lodów i wymieszaj w shakerze. Uzyskaną pianę kawowo -cukrową rozcieńcz wodą. Do tej pysznej mieszanki dodaj śmietankę wedle smaku i kostki lodu.
Z azjatycką mocą, czyli kawa po turecku
Niezaprzeczalnie kawa po turecku jest najmocniejszą kawą na świecie. Jeśli potrzebujesz silnego bodźca by się rozruszać, możesz się pokusić o jej zaparzenie. Do jej przygotowania niezbędny będzie tygielek z rączką. Łyżeczkę kawy wsyp do tygielka i zalej filiżanką wody. Podgrzewaj do momentu pojawienia się rosnącej pianki. Tę czynność powtarzaj trzy razy. Kawa ta świetnie smakuje z dodatkiem imbiru, cynamonu, wanilii, a nawet kardamonu.
Nic tak nie poprawia humoru, jak filiżanka pysznej kawy. Możesz zaparzać ją sobie, znajomym, na przyjęciu czy zabawie, którą zorganizujesz. Starożytni mieli swoją ambrozję, my dziś mamy filiżankę kawy.
Polecam każdemu kawę zaparzaną w kawiarce z dodatkiem chilli i mleczną pianką, Pychota