Dobór odpowiedniego wina do potrawy nie jest rzeczą łatwą. Picie wina do posiłku nie jest zresztą tradycją polską, częściej spotkasz się z tym obyczajem we Francji, Włoszech czy Hiszpanii. W obecnej mnogości dań dobranie wina do potrawy jest niemal kunsztem, są jednak pewne zasady, które wskażą Ci jakie wino najlepiej komponuje się z danymi potrawami.
• Wino białe
• Wino czerwone i różowe
• Słodkie, półsłodkie, wytrawne, a może półwytrawne?
• Kieliszki do wina
• Temperatura wina
Wino białe
Do przystawek świetnie pasuje Aperitif czyli coś pobudzającego apetyt, orzeźwiającego, lekkiego. W tej roli świetnie sprawdzi się wytrawne białe wino, ale także szampan. Białe wino najlepiej smakuje podane do drobiu, potraw lekkich, świetnie pasuje także do serów (pleśniowych), owoców morza, ryb. Możesz także je podawać na zasadzie kontrastu, ale to już wymaga pewnego kunsztu w sztuce doboru. Na przykład ryby o czerwonym mięsie, możesz podać z czerwonym winem (wzmocnisz smak potrawy).
Wina białe dobrze smakują jako dodatek do deserów takich jak: bita śmietana, kremy, biała czekolada. Dobrze komponują się także z owocami i lodami. Pamiętaj, że jeśli chodzi o zupę- jest to jedyne danie, do którego wino w ogóle nie pasuje.
Wino czerwone i różowe
Jeśli chodzi o dobór czerwonego wina do potraw, tu zdecydowanie przeważają potrawy ciężkie i mocno przyprawione. Dobrze będą smakowały z czerwonym winem wszelkiego rodzaju mięsa smażone, grillowane, wołowina. Możesz podać czerwone wino do spaghetti w gęstym sosie, przyprawionym pikantnie. Sery twarde również dobrze odnajdą się w towarzystwie czerwonego wina, natomiast sery kozie będą dobrze smakowały podane z winem różowym. Potrawy przyprawione grzybami, musztardą i ziołami również świetnie zasmakują z czerwonym winem. Owoce takie jak śliwki jagody zawsze podawaj z czerwonym winem. Desery przyprawione przyprawami korzennymi takie jak pierniki, ale także gorzka czekolada dobrze smakują w towarzystwie czerwonego wina.
Słodkie, półsłodkie, wytrawne, a może półwytrawne?
Kwaśne białe wino podaje się właśnie jako przystawkę (im bardziej wytrawne tym lepiej). Nie popełnisz nigdy faux pau jeśli podasz półwytrawne wino do białego mięsa, makaronu, cielęciny. Dobrze z nim smakują także grzyby (oprócz prawdziwków i trufli). Wytrawne czerwone wino dobrze smakuje z czerwonym mięsem (wołowina, kaczka, wieprzowina). Wino słodkie najlepiej smakują podane do deserów, natomiast półsłodkie zawsze będą dobrze smakowało podane z czerwonym mięsem (najlepiej żeby było to wino wytrawne). Do ryb dobrze jest podać wino białe półwytrawne i półsłodkie.
Kieliszki do wina
Samo dopasowanie wina do potrawy nie stanowi już dla Ciebie problemu. Wciąż jednak może nurtować Cię pytanie: w jakim kieliszku jakie wino? Wino białe podaje się w smukłych stożkowatych kieliszkach z długą nóżką (taki kształt kieliszka umożliwia lepsze schłodzenie wina). Czerwone wino najlepiej serwować w kieliszkach o dość krótkiej nóżce, wykonanych z cienkiego szkła i zwężającej się ku górze czaszy.
Temperatura wina
Wina białe wytrawne i półwytrawne najlepiej podawaj w temperaturze od 8-12 stopni, wino białe półsłodkie w temperaturze od 6-10 stopni. Wino czerwone wytrawne najlepiej, aby miało temperaturę od 15-18 stopni, a półwytrawne od 15-16 stopni. Czerwone wino półsłodkie dobrze jest podawać w temperaturze 13-17 stopni.
Dobierając wino do potraw nie sposób nie zwrócić obecnie uwagi na dwie wykluczające się zasady. Jedna z nich mówi, żeby dobierać wino kontrastowo do potrawy- czyli lekka potrawa, ciężkie wino i odwrotnie, druga zasada głosi o doborze wina do smaku potrawy- do lekkiej potrawy, lekkie białe wino, a do cięższej i bardziej tłustej, mocniejsze czerwone. Przeważnie podaje się jeden rodzaj wina do dania głównego, w niektórych okolicznościach tylko kilka. Jeśli wahasz się które wino wybrać- najlepiej właśnie wybierz je dopasowując do dania głównego.
Mmmm… czerwone musujące wino to najlepsze co wymyślono na świecie. Uwielbiam je pić, idealnie komponuje się z deserami