Zdrowie

Jak ugotować ryż? Odkryj sekrety mistrzów kuchni

Na świecie występuje ponad 25 gatunków jego zbóż. Znajduje się chyba w każdej kuchni. Badania pokazują, że stanowi on główny składnik pożywienia dla ponad 30% ludności na świecie. Mowa oczywiście o ryżu. Gotowanie tych ziaren to – wbrew pozorom – nie taka prosta czynność! Jak gotować ryż, by ten, po całym procesie był idealny?

1. Jak ugotować ryż?

Na wielu forach internetowych można zauważyć zainteresowanie tym tematem. Prawda jest taka, że gotowanie ryżu zależy przede wszystkim od jego rodzaju. Wiemy przecież, że standardowe 15 minut, choć nada się być może do ryżu białego, to – stosując to dla ryżu brązowego – okaże się porażką, gdyż ryż ten będzie nadal twardy. Ryż krótkoziarnisty dobrze wchłania wodę i nadaje się do takich potraw jak: sushi, czy wszelkiego rodzaju farszy, ponieważ jest lepki. Z kolei ryż długoziarnisty nie skleja się, jest puszysty i lekki. To, ile minut gotować ryż, zależy również od tego, w jakiej ilości dolałeś wodę, czy gotujesz pod przykryciem – czyli – zależy od sposobu gotowania.

ryż w metalowej misce

2. Jak przyrządzić smaczny ryż? Sposób I

Sposób ten jest pomysłem Jamiego Oliviera. Inspirację zaczerpnięto z jego książki, która nosi tytuł: Każdy może gotować.

Potrzebujesz:
♦ ryż basmanti,
♦ wodę,
♦ sól,
♦ garnek,
♦ durszlak,
♦ kawałek folii aluminiowej.

Sposób przygotowania:

Duży garnek napełnij posoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Odmierz potrzebną ilość ryżu – dla czteroosobowej rodziny wystarczy około 350 g. Wsyp go na durszlak i przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a sam ryż nie będzie się kleił. Wrzuć ryż do gotującej się wody, wcześniej zmniejszając ogień. Gotuj 5 minut od momentu, aż ziarenka zaczną wirować w wodzie. Po upływie tego czasu, odcedź na durszlaku ryż. Nakryj go folią. Do garnka wlej około szklanki wody (a dokładniej tyle, by przykryć prawie 3 cm dno garnka). Gdy woda zacznie się gotować, nakryj garnek durszlakiem. Zmniejsz ogień i gotuj w ten sposób ryż przez około 10 minut.

3. Jak dobrze upichcić ryż? Sposób II

Potrzebujesz:
♦ ryż
♦ wodę,
♦ sól – około łyżeczkę
♦ olej- dwie łyżeczki

Sposób przygotowania:

Zasada jest prosta. Na jedną szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Zatem jeśli potrzebujesz porcje dla dwóch osób, szklanka ryżu wystarczy. Zagotuj wodę. Dodaj sól i olej. Przepłucz ryż na sitku, tak długo, aż woda będzie przezroczysta. Do gotującej się wody wrzuć ryż. Mieszaj. Gdy woda z ryżem zagotuje się, zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu około 13 minut. Gdy wyłączysz gaz, zostaw garnek z ryżem pod przykrywką na kuchence około 8 minut. Ryż będzie idealny!

ryz-rozsypany

4. Co warto wiedzieć o ryżu?

Ryż jest bogaty w witaminy. Dostarcza sporej ilości energii. Jest pożywny, zapewnia uczucie sytości. Nie ma właściwości alergizujących, jest bezglutenowy dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby uczulone na gluten.

5. Jak ugotować kolorowy ryż?

Jeśli jesteś zwolennikiem ostrych smaków, ryż możesz gotować w bulionie z curry, z odrobiną kurkumy. Będzie miał piękny, złoty kolor i wspaniały, wyrazisty smak. Połącz go np. z kurczakiem. Smacznego!

18 kwietnia 2016

1 komentarz do “Jak ugotować ryż? Odkryj sekrety mistrzów kuchni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.