Co na zgagę? Skuteczne metody na pieczenie w przełyku
Zdrowie

Co na zgagę? Skuteczne metody na pieczenie w przełyku

Często po jedzeniu czujesz nieprzyjemne pieczenie w przełyku i klatce piersiowej? To efekt działania, cofającego się z żołądka do przełyku, kwasu. Zgaga to dolegliwość, na którą skarży się bardzo wielu Polaków. Jak skutecznie się jej pozbyć? Przeczytaj nasz artykuł!

Co wywołuje zgagę?

Nieprzyjemne palenie w przełyku może być spowodowane przez wiele czynników. Sporadyczna wywołana jest nagromadzeniem zbyt dużej ilości kwasu w żołądku po spożyciu bardzo obfitego posiłku. Zatem jakich produktów musisz unikać? To bardzo trudne pytanie i w zasadzie nie ma na nie jednej dobrej odpowiedzi. Bo to po czym poczujesz się źle jest kwestią bardzo indywidualną.

U jednych może być ona spowodowana przez zjedzenie słodyczy, u innych wystąpi ona po posiłku składającym się z samym kwaśnych potraw. To co wiadomo na pewno, to fakt, iż na pojawienie się zgagi duży wpływ mają wysoko przetworzone produkty i żywność zawierająca rozmaite dodatki, w tym popularne barwniki i konserwanty. Dlatego jeśli chcesz pozbyć się zgagi zrezygnuj, raz na zawsze, z fast-foodów oraz popularnych fixów i zupek chińskich. Na pewno wyjdzie ci to na zdrowie

Jak leczyć zgagę?

Najszybszym sposobem na poradzenie sobie ze zgagą jest zażycie leków neutralizujących nadmierną kwasowość soku żołądkowego. Są one wydawane bez recepty i możesz je dostać w każdej aptece i większym supermarkecie. Jednak pomagają one likwidować tylko nieprzyjemne objawy dolegliwości, nie usuwając przy tym problemu.

Jak pozbyć się zgagi naturalnymi sposobami? Pijąc napary z rumianku, mięty i imbiru! Imbir możesz przyjmować również pod innymi postaciami, np. dodając go jako przyprawę do potraw. Dobrym sposobem jest także picie napoju przygotowanego na bazie siemienia lnianego. Łyżkę siemienia zalej połową szklanki wrzątku i mieszaj, do uzyskania konsystencji kisielu. Gdy napój ostygnie możesz dodać do niego trochę ciepłego mleka.

napar z rumianku

Aby zgaga nie wystąpiła ponownie musisz zmienić swoją dietę. To właśnie w złych nawykach żywieniowych leży źródło problemu. Odstaw tłuste i mocno doprawione potrawy. Ogranicz spożycie kawy, czarnej herbaty, słodyczy, serów i napoi gazowanych. Rzuć palenie papierosów i picie alkoholu. Twój organizm na pewno podziękuje ci za to dobrą i harmonijną pracą.

Co powoduje zgagę w ciąży?

Zgaga w ciąży spowodowana jest nadmierną produkcją przez organizm progesteronu. Hormon ten ma za zadanie przygotować błonę śluzową macicy na przyjęcie zarodka. Niestety, oprócz swojego pozytywnego działania, ma on również swoje negatywne skutki. Źle wpływa na zwieracz, czyli mięsień okrężny, który zamyka ujście przełyku do żołądka.

Wskutek tego przeżuty pokarm, który powinien trafić do żołądka cofa się z powrotem do przełyku. Wraz z nim trafiają tam również kwas solny i enzymy trawienne. Winna temu jest powiększająca się macica, która naciska na ten organ i wywołuje nieprzyjemne dolegliwości.

kobieta w ciąży

Jak skutecznie pozbyć się zgagi będąc w ciąży?

Najlepszym sposobem są oczywiście leki, które neutralizują kwas zawarty w soku żołądkowym ale nie każde z nich są odpowiednie dla kobiet w ciąży. Dlatego przed ich zażyciem należy dokładnie zapoznać się z treścią dołączonej do nich ulotki. Jeśli nie chcesz truć siebie i dziecka chemią zawartą w lekach możesz sięgnąć, po któryś z wymienionych przez nas wcześniej sposobów. One również pomogą ci szybko i skutecznie uporać się z tym problemem.

26 sierpnia 2016

1 komentarz do “Co na zgagę? Skuteczne metody na pieczenie w przełyku”

  1. Mnie zgaga często męczy. Muszę się z tym wybrać do lekarza, bo wydaje mi się, że powinnam określić jakie składniki jedzenia i napojów mi nie służą, żeby je ograniczyć. To zbyt irytujący i nieprzyjemny problem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.